Σάββατο 28 Ιουνίου 2014

Επιτυχημένο το πρώτο switch-off από την Digea στην Πελοπόννησο

Ολοκληρώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες η ψηφιακή μετάβαση στην Πελοπόννησο, με τη συνολική επίβλεψη της Digea. Τόσο οι τηλεοπτικοί σταθμοί εθνικής εμβέλειας όσο και τα κανάλια της ΝΕΡΙΤ, εκπέμπονται από τον ιδιώτη ψηφιακό πάροχο στα 16 από τα 19 κέντρα εκπομπής καθώς στα 3 που εξέπεμπε ήδη ψηφιακά η ΝΕΡΙΤ και είχε τις υποδομές για την εκπομπή δεν υπήρξε κάποια αλλαγή.

Η συμφωνία μεταξύ των δυο πλευρών επήλθε χθες το πρωί μετά την έκδοση της σχετικής ρύθμισης από την πλευρά της πολιτείας, πράγμα που έβαλε το εγχείρημα της πρώτης αυτή περιοχικής ψηφιακής μετάβασης σε μεγάλη επισφάλεια.

Υπενθυμίζεται ότι η χθεσινή μετάβαση αποτελεί το πρώτο μεγάλο περιοχικό switch-off και βάζει τη χώρα μας στην τελική ευθεία για την πλήρη και αποκλειστική ψηφιακή τηλεοπτική εκπομπή, η οποία, σύμφωνα με το ισχύον χρονοδιάγραμμα αναμένεται να ολοκληρωθεί στο τέλος του 2014 και συγκεκριμένα στις 19 Δεκεμβρίου. Αυτό αν δεν υπάρξει κάποια άλλη αλλαγή στο χρονοδιάγραμμα, καθώς υπενθυμίζεται ότι η μετάβαση για την Πελοπόννησο αναβλήθηκε 3 φορές, ενώ και η επόμενη μετάβαση (της 11ης Ιουλίου, για την Αττική) σύμφωνα με τις πληροφορίες του mediacell, υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να αναβληθεί για μια εβδομάδα μετά και συγκεκριμένα για τις 18 Ιουλίου. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει σχετική πληροφορία για την περιοχή της Βορείου Ελλάδος που θα ακολουθήσει μετά την Αττική και είναι προγραμματισμένη για την 1η Αυγούστου.

Η Digea
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες και δεδομένης της έκτασης του χθεσινού switch-off, όλα εξελίχθηκαν χωρίς ουσιαστικά προβλήματα κι αυτό παρά το ότι τελικά το εγχείρημα ήταν κατά πολύ μεγαλύτερο από αυτό που είχε υπογραφεί στην σύμβαση παραχώρησης, μεταξύ της Digea και του κράτους. Με την πρώτη αυτή μετάβαση, ο ιδιώτης ψηφιακός πάροχος απέδειξε ότι είναι έτοιμος να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τις προκλήσεις που προκύπτουν από το εθνικό στοίχημα. Το θέμα βέβαια είναι ότι με αυτές τις συνεχείς αλλαγές ημερομηνιών και όρων θα πρέπει έτσι όπως εξελίσσεται η κατάσταση να το αποδεικνύει σχεδόν σε κάθε περιοχικό switch-off.

Η ΝΕΡΙΤ
Η χθεσινή εξέλιξη ανάθεσης της μετάβασης της ΝΕΡΙΤ στον ιδιώτη ψηφιακό πάροχο, για τους παροικούντες στην Ιερουσαλήμ μόνο έκπληξη δεν ήταν, καθώς είναι γνωστό ότι ο δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας, δεν έχει το απαραίτητο βάθος -σε κανένα επίπεδο- για να αντιμετωπίσει την ψηφιακή πρόκληση. Το σημαντικό θέμα στην υπόθεση είναι ότι κανείς δεν γνωρίζει για πόσο θα συνεχίσει να υφίσταται αυτό, δηλαδή για πόσο καιρό ακόμα ο δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας δεν θα μπορεί να σταθεί στα πόδια του.

Χθες το "φιλί της ζωής" για την ψηφιακή εκπομπή της ΝΕΡΙΤ δόθηκε από την Digea, την εταιρεία που -κυρίως από την αντιπολίτευση και όχι μόνο- "κατηγορείται" αρκετές φορές ότι "δεν θέλει τη λειτουργία του δημόσιου φορέα".

Όπως κι αν έχει και σε ότι αφορά στη ΝΕΡΙΤ, είναι βέβαιο ότι θα πρέπει να βρεθεί μια μονιμότερη λύση για την ψηφιακή της εκπομπή, καθώς υπενθυμίζεται ότι η δημόσια εταιρεία έχει επίσης άδεια ψηφιακού παρόχου.

Στέλιος Ιωάννου mediacell.gr


Πηγή : best-tv