Δευτέρα 21 Ιουλίου 2014

ΕΡΕΥΝΑ ΣΤΗΝ ΑΝΩ ΠΟΛΗ Δεν κινδυνεύει ο ιστορικός πλάτανος της Αρκαδιάς σύμφωνα με τον καθηγητή Παν. Τσόπελα

Καθησυχαστικός ήταν χθες ο καθηγητής Φυτοπαθολογίας Παναγιώτης Τσόπελας για τον ιστορικό πλάτανο της Αρκαδιάς στην Ανω Πόλη Κυπαρισσίας, που έχει συνδέσει την ύπαρξή του με σημαντικά ιστορικά γεγονότα, ενώ έχει γίνει και τραγούδι.Η πρώτη εκτίμηση που έκανε είναι ότι ο πλάτανος δεν έχει προσβληθεί από το μεταχρωματικό έλκος του πλατάνου, μια ασθένεια που έχει αφανίσει σχεδόν όλα τα πλατάνια της Μεσσηνίας. Οπως σημείωσε στην «Ε», αυτό φάνηκε από μια πρώτη μακροσκοπική εξέταση υπογραμμίζοντας ότι είναι κατά 99% σίγουρος, ωστόσο θα γίνει εξέταση των δειγμάτων που ελήφθησαν από τον κορμό του και στο εργαστήριο, ώστε να είναι απολύτως σίγουροι.

Να σημειώσουμε ότι η επίσκεψη του κ. Τσόπελα -ερευνητή στο ΕΘΙΑΓΕ - Ινστιτούτο Μεσογειακών Δασικών Οικοσυστημάτων και Τεχνολογίας Δασικών Προϊόντων- έγινε μετά από πρόσκληση της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Τριφυλίας, αφού είχε ζητηθεί από τον Σύλλογο για την Προστασία και Αναβίωση της Ανω Πόλης Κυπαρισσίας καθώς στον πλάτανο είχαν παρουσιαστεί κάποια ανησυχητικά συμπτώματα, ενώ σε κοντινή απόσταση ένας μικρότερος πλάτανος έχει ξεραθεί. Μετά την εξέταση που έγινε, τα πρώτα δείγματα δείχνουν ότι οι εκχυμώσεις που παρουσιάζει δεν έχουν να κάνουν με την συγκεκριμένη ασθένεια και πιθανότατα ο μικρότερος πλάτανος να έχει ξεραθεί από άλλα αίτια, πιθανότατα με παρέμβαση του ανθρώπου.

Ωστόσο ο κ. Τσόπελας επισήμανε ότι το μεταχρωματικό έλκος έχει εντοπιστεί για πρώτη φορά στη χώρα το 2013 στην περιοχή της Τριφυλίας και αποτελεί πολύ σημαντικό κίνδυνο για τα πλατάνια. Οπως είπε, πρόκειται για ένα μικρόβιο που ήρθε στην Ευρώπη από την Αμερική κατά την διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, ενώ η μετάδοσή του γίνεται μέσα από εργαλεία και μηχανήματα που χρησιμοποιεί ο άνθρωπος. Γι' αυτό και επέστησε την προσοχή για το μέλλον, πως αν χρειαστεί να κοπούν κάποια κλαδιά του θα πρέπει τα εργαλεία να μην έχουν χρησιμοποιηθεί σε άλλο πλάτανο που πιθανώς να είναι μολυσμένος και καλό θα είναι να έχουν απολυμανθεί.


Πηγή : eleutheria online