Ηλιοβασίλεμα

Ηλιοβασίλεμα στη Κυπαρισσία από την παραλία του Καρτελά.

Κυπαρισσία

Λήψη φωτογραφίας από το κάστρο της πόλης.

Καρέτα-καρέτα

Χελωνάκια καρέτα-καρέτα στην παραλία καλό νερό.

Κυπαρισσία

Άποψη της πόλης από την παραλία του καρτελά .

Στατιστικά

Κάντε κλικ εδώ για να δείτε τα στατιστικά του blog. Αναλυτικά οι πηγές οι κατηγορίες των άρθρων και το πλήθος των αναρτήσεων κάθε ημέρα.

Σάββατο 28 Ιουνίου 2014

Έτοιμος ο βιολογικός του Κοπανακίου - απομένουν τα δίκτυα αποχέτευσης - έργο πνοής για τη περιοχή λέει ο Μερκούρης

ΟΛΟΚΛΗΡΩΝΕΤΑΙ κατασκευαστικά τις ημέρες που διανύουμε σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις ο Βιολογικός καθαρισμός της Δ.Ε.Αετού με την σύμπραξη της Περιφέρειας με ορατό το ενδεχόμενο μελλοντικά να καλύψει μεγαλύτερες ανάγκες της ευρύτερης περιοχής. Τις εγκαταστάσεις του δικτύου ακαθάρτων είχαν επισκεφθεί μέλη της Επιτροπής Διαβούλευσης του Δήμου πριν από λίγο καιρό όπου ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος Γιάννης Μερκούρης παρείχε χρήσιμες αναφορές για το έργο που έχει δρομολογηθεί. Μάλιστα τόνιζε ότι βιολογικό διεκδικεί η ορεινή Τριφυλία με τον βιολογικό του Κοπανακίου που αποτελεί όνειρο των κατοίκων χαρακτηρίζοντάς το ως έργο πνοής. Υπενθύμισε ότι στις εγκαταστάσεις ολοκληρώθηκαν "οι δεξαμενές συγκέντρωσης και επεξεργασίας των λυμάτων ενώ αναμένεται εντός των επόμενων ημερών να λειτουργήσει με καθαρό νερό για 3 μήνες και ακολούθως θα αναστείλει την λειτουργία του και όταν ολοκληρωθούν τα δίκτυα αποχέτευσης στην περιοχή Κοπανακίου το οποίο είναι σε εξέλιξη θα λειτουργήσει σε πλήρη μορφή".


ΜΕ ΤΗ ΠΛΗΡΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΘΑ ΑΝΑΚΟΥΦΙΣΕΙ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ Το έργο μπορεί να καλύψει τις ανάγκες του Κοπανακίου και βοθρολύματα από τις γύρω περιοχές ενώ διαμορφώνεται ο περιβάλλον χώρος ενώ το καθαρό νερό θα έχει απορροή στο ποτάμι της περιοχής, ενώ το συνολικό κόστος αγγίζει το 1,3 εκ. ευρώ. Κατέληξε λέγοντας ότι είναι έργο τελευταίας τεχνολογίας με αρωγό την Περιφέρεια Πελοποννήσου με εναρκτήριες εργασίες επί δημαρχίας Βόγκα ενώ το έργο θα αποτελέσει ανακούφιση για τους κατοίκους της περιοχής με άρτιες εγκαταστάσεις ενώ υπάρχει δρόμος πρόσβασης στις εγκαταστάσεις...

Το έργο θα είναι μονάδα επεξεργασίας κλειστού τύπου όπως της Κυπαρισσίας...

ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΠΟΖΙΚΑΣ


Πηγή : radio 936

Φιλιατρά: Αποκαλυπτήρια της προτομής του Σωτήριου Βασιλακόπουλου

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΙΛΟΠΡΟΟΔΩΝ ΦΙΛΙΑΤΡΩΝ ΕΤΟΣ ΙΔΡΥΣΕΩΣ 1926

ΒΡΑΒΕΙΟ ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ ΑΘΗΝΩΝ

ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΗΡΙΑ ΠΡΟΤΟΜΗΣ ΣΩΤ. ΒΑΣΙΛΑΚΟΠΟΥΛΟΥ – ΕΟΡΤΗ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΒΛΑΧΕΡΝΑΣ

Η Πρόεδρος και τα Μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου Φιλοπροόδων Φιλιατρών, σας προσκαλούν στα αποκαλυπτήρια της προτομής του Σωτήριου Βασιλακόπουλου, αείμνηστου Προέδρου του Συλλόγου, καθώς και στον εορτασμό της εορτής της Παναγίας της Βλαχέρνας. Τα αποκαλυπτήρια θα γίνουν στο Πάρκο της Βλαχέρνας την Τετάρτη 2 Ιουλίου 2014, στις 10.30 π.μ. μετά το τέλος της θείας λειτουργίας.

Ο Σωτήριος Βασιλακόπουλος υπήρξε ιδρυτικό μέλος και μέλος του πρώτου Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου Φιλοπροόδων το 1926. Εκλέχτηκε πρώτη φορά Πρόεδρος το Φεβρουάριο του 1931 και από τότε και μέχρι το θάνατό του στις 9/1/1972 εκλεγόταν συνεχώς. Η αγάπη και η προσφορά του για τα Φιλιατρά και ιδιαίτερα για το Σύλλογο Φιλοπροόδων ήταν το πάθος και ο σκοπός της ζωής του. Για σαράντα πέντε ολόκληρα χρόνια υπηρέτησε συλλόγους που σκοπό τους είχαν την πρόοδο των Φιλιατρών. Επί των ημερών του ο Σύλλογος Φιλοπροόδων αναδείχθηκε σε «δεύτερο Δήμο». Συνέδεσε την παρουσία του με τη φιλαρμονική, τη δημιουργία του Πάρκου και πάρα πολλές και σημαντικές δραστηριότητες.

Για το Σύλλογο Φιλοπροόδων και γενικότερα για τα Φιλιατρά αποτελεί το πρότυπο και το σημείο αναφοράς της προσφοράς, της αγάπης στην πόλη, της δημιουργικότητας και της αποτελεσματικότητας. Ένας ακούραστος εργάτης στο κοινό καλό. Στο Πάρκο της Βλαχέρνας η μαρμάρινη στήλη η οποία τον απεικόνιζε έπεσε θύμα βανδαλισμού και καταστράφηκε πριν δεκατέσσερις μήνες.

Χάρη στην ευγενική προσφορά ενός φίλου του Συλλόγου, ο οποίος επιθυμεί να μείνει ανώνυμος, από τις αρχές Ιουλίου θα υπάρχει στο Πάρκο η προτομή του. Καλούμε τους Φιλιατρινούς να τιμήσουν με την παρουσία του αυτόν τον ευεργέτη της πόλης.

Το πρόγραμμα του εορτασμού της Παναγίας της Βλαχέρνας και των αποκαλυπτηρίων έχει ως εξής:

ΤΡΙΤΗ 1 ΙΟΥΛΙΟΥ 2014:
Ώρα 7.30 μ.μ. : Μέγας Αρχιερατικός Πανηγυρικός Εσπερινός μετ` αρτοκλασίας και θείου κηρύγματος χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Τριφυλίας και Ολυμπίας κ.κ. ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ
‘Ωρα 8.45 μ.μ.: Λιτάνευση της Ιεράς Εικόνος της Παναγίας
‘Ωρα 9.45 μ.μ.,: Εμφάνιση της Φιλαρμονικής του Συλλόγου Φιλοπροόδων

ΤΕΤΑΡΤΗ 2 ΙΟΥΛΙΟΥ 2014:
Ώρα 7.30 π.μ.: Όρθρος
Ώρα 8.30 π.μ.: Πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία
Ώρα 10.30 π.μ.: Αποκαλυπτήρια της προτομής του Σωτήριου Βασιλακόπουλου.

Εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου
Η Πρόεδρος
Παντελάκη Παρασκευή


Πηγή : filiatra net

Γιορτή Καρπουζιού Μεσσηνίας στον Αγρίλη Φιλιατρών

Πλούσιο είναι το πρόγραμμα των διήμερων εκδηλώσεων στα πλαίσια της «Γιορτής Καρπουζιού Μεσσηνίας, που ξεκίνησαν χθες το απόγευμα και ολοκληρώνονται απόψε στον μαγευτικό Αγρίλη Φιλιατρών! Αρκετός κόσμος από την ευρύτερη περιοχή της Τριφυλίας περιηγείται στα περίπτερα Συλλόγων, φορέων και επιχειρήσεων της περιοχής, στον παραλιακό δρόμο του Αγρίλη, απολαμβάνοντας το ηλιοβασίλεμα, δίπλα στο γραφικό λιμανάκι, βλέποντας και μαθαίνοντας για τα τοπικά προϊόντα και την περιοχή.

Χθες, πρώτη μέρα των εκδηλώσεων, οι executive chefs από τη Λέσχη Αρχιμαγείρων Ελλάδος - παράρτημα Καλαμάτας Γιώργος Μαύρος, Αγγελόπουλος Μιχάλης, Μπαρντέας Στέλιος και Θανάσης Χρονόπουλος καθώς και οι young chefs Νικολέτα Καλκαβούρα, Ελένη Τσαλουχά και Θανάσης Πολίτης σκάλισαν καρπούζια και δημιούργησαν σε αυτά όμορφα και εντυπωσιακά σχέδια, ενώ παρασκεύασαν λαχταριστά εδέσματα από καρπούζι και δροσιστικά cocktails! Ακολούθως, έγιναν δύο ομιλίες με θέματα: «Εφαρμογή νέων τεχνολογιών στην παραγωγή καρπουζιού» με ομιλητή τον Δρ Σπύρο Φουντά, Επίκουρο Καθηγητή του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών και «Η εξέλιξη των εξαγωγών του ελληνικού καρπουζιού. Υπάρχουν περιθώρια για βελτίωση των πωλήσεων;» με ομιλητή τον Τάκη Ορφανό Εκδότη του Περιοδικού «Φρουτονέα». Η βραδιά συνεχίστηκε με μουσικό πρόγραμμα από το συγκρότημα «ΣΠΟΝΔΕΣ».

Σήμερα το απόγευμα, εκτός από την περιήγηση των επισκεπτών στα περίπτερα, τα μικρά παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να διασκεδάσουν με το Θίασο σκιών Αθανασίου. Θα κατασκευάσουν φιγούρες καραγκιόζη και θα παρακολουθήσουν την παράσταση «Ο καραγκιόζης στο πανηγύρι». Οι εκδηλώσεις θα κλείσουν το βράδυ με το συγκρότημα «ΤΑΞΙΜΙ».

Και τις δύο μέρες στα εκθεσιακά περίπτερα παραγωγοί και επαγγελματίες της περιοχής αλλά και εταιρείες αγροτικού ενδιαφέροντος προβάλλουν τα προϊόντα τους. Σε όλους τους επισκέπτες οι παραγωγοί προσφέρουν δροσερό καρπούζι Τριφυλίας, ενώ σύλλογοι και επιχειρήσεις γευστικά κεράσματα!

*Αναλυτικό φωτορεπορτάζ από τη Γιορτή Καρπουζιού Μεσσηνίας στο φύλλο του «Θ» αύριο Κυριακή.

Του Ηλία Γιαννόπουλου




Πηγή : tharros news

Αγρότες - παραγωγοί έπαιρναν παράνομα επιδοτήσεις

Από την έως τώρα έρευνα της ΕΛ.ΑΣ. προκύπτει εμπλοκή πέντε παραγωγών βαμβακιού, 33 έως 76 ετών, στο νομό Αιτωλοακαρνανίας, καθώς και δύο ιδιωτικών εμπορικών επιχειρήσεων και οκτώ αγροτών-παραγωγών, στο νομό Κιλκίς.

Δυο υποθέσεις σχετικά με παράνομη είσπραξη επιδοτήσεων, από αγρότες - παραγωγούς και προμηθευτές σπόρων βάμβακος, μέσω εξαπάτησης του Οργανισμού Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων (Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε.) εξιχνιάστηκαν από τη Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας, σε συνεργασία με υπηρεσίες του συγκεκριμένου Οργανισμού. Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. από την έως τώρα έρευνα προκύπτει εμπλοκή πέντε παραγωγών βαμβακιού, 33 έως 76 ετών, στο νομό Αιτωλοακαρνανίας καθώς και δύο ιδιωτικών εμπορικών επιχειρήσεων και οκτώ αγροτών-παραγωγών, στο νομό Κιλκίς.

Σε βάρος των εμπλεκομένων σχηματίστηκαν αυτοτελείς ποινικές δικογραφίες για τα - κατά περίπτωση - αδικήματα της απάτης, της φοροδιαφυγής, της έκδοσης πλαστών φορολογικών στοιχείων και της παράβασης της νομοθεσίας για τον Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων. Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση «στην πρώτη υπόθεση, που αφορά στην παράνομη δραστηριότητα των πέντε βαμβακοπαραγωγών στην Αιτωλοακαρνανία, προκύπτει ότι κατά τα έτη 2006 έως 2012, προκειμένου να λαμβάνουν παράνομα τις ειδικές χρηματικές ενισχύσεις βάμβακος (επιδοτήσεις), που χορηγούνταν μέσω των εθνικών και των ευρωπαϊκών προγραμμάτων ενίσχυσης της αγροτικής καλλιέργειας, δήλωναν ανακριβώς στον Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε, ως καλλιεργούμενα από τους ίδιους, αγροτεμάχια συνολικής έκτασης 370 στρεμμάτων. Επιπλέον για την επίτευξη του σκοπού τους, οι εμπλεκόμενοι συνέτασσαν ιδιωτικά συμφωνητικά εταιρικής καλλιέργειας, στα οποία δεν συμπλήρωναν την πραγματική θέση των γεωτεμαχίων, ούτε και τα ακριβή στοιχεία των συμβαλλομένων μερών». Από τον έλεγχο στα συγκεκριμένα αγροτεμάχια διαπιστώθηκε ότι παρουσιάζαν διαφορές ως προς την έκταση, το σχήμα και τη θέση που είχαν αρχικά δηλώσει οι παραγωγοί, ενώ παράλληλα δεν μπορούσαν να δικαιολογήσουν τη νόμιμη κατοχή τους.

Τα ίδια αγροτεμάχια είχαν δηλωθεί ταυτόχρονα και από άλλους εμπλεκόμενους παραγωγούς, προκειμένου να λάβουν - και αυτοί - τις επιδοτήσεις. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η περίπτωση δύο τουλάχιστον αγροτών, οι οποίοι είχαν δηλώσει ως ιδιόκτητο, καλλιεργούμενο από αυτούς, ένα από τα επίμαχα αγροτεμάχια, ενώ ή κυριότητά του στη πραγματικότητα ανήκει σε νομικό πρόσωπο. Κατά την έρευνα διαπιστώθηκε ότι μόνο για το 2011, που ολοκληρώθηκε ο έλεγχος, «η προκληθείσα αλλά και η επαπειλούμενη (στις περιπτώσεις της απόπειρας) ζημιά του ελληνικού δημοσίου, ανέρχεται στις 30.000 ευρώ, για το σύνολο των εμπλεκομένων αγροτών. Η συνολική ζημιά για ολόκληρη την περίοδο 2006 - 2012 θα προσδιοριστεί επακριβώς με την ολοκλήρωση του ελέγχου, που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη». Στη δεύτερη υπόθεση, που αποτελεί ουσιαστικά εξέλιξη της αρχικής έρευνας έγιναν έλεγχοι παραστατικών προμηθευτών σπόρων βάμβακος του Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε., σε περιοχές του Κιλκίς και της Πέλλας. Η έρευνα αφορούσε στη νομιμότητα της χορήγησης οικονομικής ενίσχυσης σε βαμβακοπαραγωγούς και επεκτάθηκε και στα τρία επιμέρους στάδια της διαδικασίας, που περιλαμβάνει αρχικά τη χορήγηση σπόρων βάμβακος από τις εταιρείες στους παραγωγούς και την έκδοση τιμολογίων, στη συνέχεια την υποβολή των τιμολογίων και λοιπών παραστατικών από τους αγρότες στον Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. και τέλος την έγκριση των αιτήσεων για τη χορήγηση των ενισχύσεων.

Σε έρευνες που διενεργήθηκαν σε δύο επιχειρήσεις - εκδότες τιμολογίων αγοράς σπόρων βάμβακος, στη περιοχή της Γουμένισσας του νομού Κιλκίς, κατασχέθηκαν πέντε μπλοκ δελτίων αποστολής - τιμολογίων καθώς και αντίγραφα στελεχών αυτών.

Από τον έλεγχο, που ακολούθησε, «προέκυψαν τόσο ποινικές ευθύνες, όσο και διοικητικές παραβάσεις, που επισύρουν αντίστοιχες κυρώσεις σε βάρος και των δυο επιχειρήσεων, καθότι χορήγησαν πλαστά τιμολόγια αγοράς σπόρων σε οκτώ τουλάχιστον αγρότες, οι οποίοι στη συνέχεια τα παρουσίασαν, ως παραστατικά και έλαβαν οικονομικές ενισχύσεις από τον Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε., συνολικού ποσού 83.755,58 ευρώ». Οι παραβάσεις, που βεβαιώθηκαν στις παραπάνω επιχειρήσεις, αφορούν αδικήματα της φορολογικής νομοθεσίας και συγκεκριμένα φοροδιαφυγή, μέσω έκδοσης πλαστών φορολογικών στοιχείων καθώς επίσης παραβάσεις της νομοθεσίας του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων (Κ.Β.Σ.), καθώς διαπιστώθηκε ελλιπές περιεχόμενο των απαραίτητων στοιχείων έκδοσης σε δελτία αποστολής -τιμολόγια. Οι δικογραφίες που σχηματίστηκαν υποβλήθηκαν στις αρμόδιες Εισαγγελίες Πρωτοδικών Μεσολογγίου και Κιλκίς, αντίστοιχα, ενώ οι συνταχθείσες εκθέσεις φορολογικού ελέγχου απεστάλησαν στις αρμόδιες Εφορίες για τις προβλεπόμενες πράξεις καταλογισμού, σε σχέση με τις διαπιστωθείσες παραβάσεις.

protothema.gr


Πηγή : eleutheria online

Επιτυχημένο το πρώτο switch-off από την Digea στην Πελοπόννησο

Ολοκληρώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες η ψηφιακή μετάβαση στην Πελοπόννησο, με τη συνολική επίβλεψη της Digea. Τόσο οι τηλεοπτικοί σταθμοί εθνικής εμβέλειας όσο και τα κανάλια της ΝΕΡΙΤ, εκπέμπονται από τον ιδιώτη ψηφιακό πάροχο στα 16 από τα 19 κέντρα εκπομπής καθώς στα 3 που εξέπεμπε ήδη ψηφιακά η ΝΕΡΙΤ και είχε τις υποδομές για την εκπομπή δεν υπήρξε κάποια αλλαγή.

Η συμφωνία μεταξύ των δυο πλευρών επήλθε χθες το πρωί μετά την έκδοση της σχετικής ρύθμισης από την πλευρά της πολιτείας, πράγμα που έβαλε το εγχείρημα της πρώτης αυτή περιοχικής ψηφιακής μετάβασης σε μεγάλη επισφάλεια.

Υπενθυμίζεται ότι η χθεσινή μετάβαση αποτελεί το πρώτο μεγάλο περιοχικό switch-off και βάζει τη χώρα μας στην τελική ευθεία για την πλήρη και αποκλειστική ψηφιακή τηλεοπτική εκπομπή, η οποία, σύμφωνα με το ισχύον χρονοδιάγραμμα αναμένεται να ολοκληρωθεί στο τέλος του 2014 και συγκεκριμένα στις 19 Δεκεμβρίου. Αυτό αν δεν υπάρξει κάποια άλλη αλλαγή στο χρονοδιάγραμμα, καθώς υπενθυμίζεται ότι η μετάβαση για την Πελοπόννησο αναβλήθηκε 3 φορές, ενώ και η επόμενη μετάβαση (της 11ης Ιουλίου, για την Αττική) σύμφωνα με τις πληροφορίες του mediacell, υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να αναβληθεί για μια εβδομάδα μετά και συγκεκριμένα για τις 18 Ιουλίου. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει σχετική πληροφορία για την περιοχή της Βορείου Ελλάδος που θα ακολουθήσει μετά την Αττική και είναι προγραμματισμένη για την 1η Αυγούστου.

Η Digea
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες και δεδομένης της έκτασης του χθεσινού switch-off, όλα εξελίχθηκαν χωρίς ουσιαστικά προβλήματα κι αυτό παρά το ότι τελικά το εγχείρημα ήταν κατά πολύ μεγαλύτερο από αυτό που είχε υπογραφεί στην σύμβαση παραχώρησης, μεταξύ της Digea και του κράτους. Με την πρώτη αυτή μετάβαση, ο ιδιώτης ψηφιακός πάροχος απέδειξε ότι είναι έτοιμος να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τις προκλήσεις που προκύπτουν από το εθνικό στοίχημα. Το θέμα βέβαια είναι ότι με αυτές τις συνεχείς αλλαγές ημερομηνιών και όρων θα πρέπει έτσι όπως εξελίσσεται η κατάσταση να το αποδεικνύει σχεδόν σε κάθε περιοχικό switch-off.

Η ΝΕΡΙΤ
Η χθεσινή εξέλιξη ανάθεσης της μετάβασης της ΝΕΡΙΤ στον ιδιώτη ψηφιακό πάροχο, για τους παροικούντες στην Ιερουσαλήμ μόνο έκπληξη δεν ήταν, καθώς είναι γνωστό ότι ο δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας, δεν έχει το απαραίτητο βάθος -σε κανένα επίπεδο- για να αντιμετωπίσει την ψηφιακή πρόκληση. Το σημαντικό θέμα στην υπόθεση είναι ότι κανείς δεν γνωρίζει για πόσο θα συνεχίσει να υφίσταται αυτό, δηλαδή για πόσο καιρό ακόμα ο δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας δεν θα μπορεί να σταθεί στα πόδια του.

Χθες το "φιλί της ζωής" για την ψηφιακή εκπομπή της ΝΕΡΙΤ δόθηκε από την Digea, την εταιρεία που -κυρίως από την αντιπολίτευση και όχι μόνο- "κατηγορείται" αρκετές φορές ότι "δεν θέλει τη λειτουργία του δημόσιου φορέα".

Όπως κι αν έχει και σε ότι αφορά στη ΝΕΡΙΤ, είναι βέβαιο ότι θα πρέπει να βρεθεί μια μονιμότερη λύση για την ψηφιακή της εκπομπή, καθώς υπενθυμίζεται ότι η δημόσια εταιρεία έχει επίσης άδεια ψηφιακού παρόχου.

Στέλιος Ιωάννου mediacell.gr


Πηγή : best-tv

Καθαρισμός του αρχαιολογικού χώρου του «Ελληνικού»

Την Τετάρτη 2 Ιουλίου 2014 ξεκινάμε τον καθαρισμό και αποψίλωση του αρχαιολογικού χώρου του «Ελληνικού» που βρίσκεται 1 χιλιόμετρο μετά το χωριό Μουριατάδα στον Δήμο Τριφυλίας. Η Δράση αυτή αποτελεί πρωτοβουλία της Ομάδας Προστασίας και Ανάδειξης Αρχαιολογικών Χώρων Τριφυλίας και πραγματοποιείται σε συνεργασία με τον σύλλογο «Η Αμφιφένεια» της Μουριατάδας και υπό την εποπτεία της ΛΗ΄ Εφορίας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων...

Ο αρχαιολογικός χώρος, όπου ανασκάφηκε από τον Σ. Μαρινάτο σπουδαία Μυκηναϊκή θέση, σήμερα είναι πνιγμένος στην άγρια βλάστηση και τα σκουπίδια. Έτσι πραγματοποιούμε αυτήν την δράση αφού πιστεύουμε ότι είναι ευθύνη όλων η προστασία και ανάδειξη της Πολιτιστικής μας Κληρονομιάς, μέρος της οποίας είναι και οι αρχαιολογικοί χώροι.

Καλούμε όσους Πολίτες επιθυμούν να συμμετάσχουν σε αυτήν την προσπάθεια να επικοινωνήσουν μαζί μας στο e-mail: inahoslelex@yahoo.gr

ή με μήνυμα στην σελίδα της Ομάδας στο Facebook: www.facebook.com/archaiatrifylia


Πηγή : pyrgos trifylias

Τετάρτη 25 Ιουνίου 2014

Στον εισαγγελέα οι 12 διακινητές των λαθραίων τσιγάρων - 3 Ελληνες και αλλοδαποί στο κύκλωμα

ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ προκειμένου να απολογηθούν πήραν τουλάχιστον 12 άτομα που εμπλέκονται με βαριές κατηγορίες στο μεγάλο κύκλωμα διακίνησης λαθραίων τσιγάρων που εξάρθρωσε το Λιμενικό Σώμα με επιχείρηση ανοικτά της Μαραθούπολης πρόσφατα. Οι εμπλεκόμενοι που ξεπερνούν τα 12 άτομα, οδηγήθηκαν στον ανακριτή και Εισαγγελέα Κυπαρισσίας με τις κατασχεμένες ποσότητες των λαθραίων τσιγάρων που ξεπερνούν τους 12,5 τόνους, ο όγκος των οποίων ανακαλύφθηκε στα αμπάρια του πλοίου το οποίο οι δυνάμεις του Λιμενικού καταδίωξαν προκειμένου να το ακινητοποιήσουν.

Πρόκειται για 2 Πακιστανούς, έναν Έλληνα κάτοικο από κοινοτικό διαμέρισμα της Κυπαρισσίας, ένα Έλληνα από την Χώρα και έναν κάτοικο Χώρας και 6 Ουρκανούς διακινητές ενώ εικάζεται ότι στο κύκλωμα παρασκευής συμμετείχαν και άλλα άτομα. Το κύκλωμα σύμφωνα με το www.kyparissianews.com , φαίνεται ότι είχε ιεραρχική δομή ενώ οι πραγματικοί εγκέφαλοι της υπόθεσης πιθανόν να μην έχουν συλληφθεί καθώς το πλοίο εκτελούσε δρομολόγιο από ακτή της Ιταλίας κατά πάσα πιθανότητα ενώ υπήρχαν συνεργοί στην στεριά οι οποίοι είχαν μεγάλη ανάμιξη στην λειτουργία του κυκλώματος. Η δικογραφία θα είναι ογκώδης καθώς η σύσταση εγκληματικής συμμορίας και το οικονομικό σκέλος της υπόθεσης με χαμένους δασμούς για το Δημόσιο δείχνει ότι η υπόθεση θα κρατήσει καιρό μέχρι να διαλευκανθεί πλήρως η δράση των εμπλεκόμενων.....


Πηγή : radio 936

Τρίτη 24 Ιουνίου 2014

Για άλλη μια φορά, η Τριφυλία στη ΝΕΡΙΤ

Η εκπομπή που «γυρίζει» την Ελλάδα από άκρη σε άκρη, προβάλλοντας τα υπέροχα μέρη που έχει η πατρίδα μας, όμορφους τουριστικούς προορισμούς, καινοτομίες των κατοίκων σε πολλές περιοχές, άλλη μια φορά αφιέρωσε χρόνο για την προβολή της υπέροχης Τριφυλίας. Την γνωρίσαμε ως «Μένουμε Ελλάδα» στη ΝΕΤ και συνεχίζει ως «Επι_Μένουμε Ελλάδα» στη ΝΕΡΙΤ.

Με καλεσμένη την Υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων της Ένωσης Ξενοδόχων και Καταλυμάτων Τριφυλίας, κα. Γεωργία Χριστοδούλου, η εκπομπή που πολλές φορές έχει μιλήσει για την περιοχή μας, επανήλθε με αναφορές στην «ναυαρχίδα της Τριφυλίας» στα καταλύματα, όπως την χαρακτήρισε η κα. Χριστοδούλου που δεν είναι άλλη από την εγκατάσταση του «Costa Navarino» (της Ελλάδας θα λέγαμε εμείς), τις ατελείωτες παραλίες, από Λαγκούβαρδο μέχρι τα όρια του Νομού ,Μεσσηνίας την Νέδα.

Από την κα. Χριστοδούλου έγινε αναφορά στα μέρη που μπορεί να επισκεφθεί κάποιος, έχοντας ως «ορμητήριο» κάποιο κατάλυμα της Τριφυλίας. Από το Ενετικό Κάστρο της Άνω Πόλης της Κυπαρισσίας, μέχρι τα κάστρα της Πύλου, της Μεθώνης και της Κορώνης. Τους αρχαιολογικούς χώρους της περιοχής, τους καταρράκτες στη Νέδα και το Πολυλίμνιο, τις παραλίες αναπαραγωγής των θαλάσσιων χελωνών «Καρέτα-Καρέτα», λόγος ανάπτυξης του σχολικού τουρισμού.

Για την πληρότητα και τις τιμές των δωματίων οι οποίες κινούνται σε φυσιολογικά επίπεδα.
Επίσης μίλησε για τα τοπικά προϊόντα όπως το κρασί από το «Πυργάκι» (Πύργος Τριφυλίας), ποικιλίες Φιλέρι και Μαλαγουζιά, το τσίπουρο «Νταραίου» από την Κυπαρισσία (ένα από τα καλύτερα στην Ελλάδα, όπως μας έχει εκμυστηρευτεί ο οινοχόος Δημήτρης Σπυρόπουλος, μέλος της Πανελλήνιας Ένωσης Οινοχόων). Μίλησε ακόμα για τα ντόπια προϊόντα που περιλαμβάνονται στο ελληνικό πρωινό όπως τα αποξηραμένα σύκα (τσαπέλες), ελιές και πατέ ελιάς με το βραβευμένο Brand Π.Ο.Π Καλαμάτας.

Τέλος μίλησε για την καθιερωμένη πλέον «Γιορτή του Καρπουζιού» στον Αγρίλη και το «Παζάρι Αντικών» στα καλντερίμια της Παλιάς Πόλης στην Κυπαρισσία. Μια ακόμα ευκαιρία προβολής της Τριφυλίας μέσα από τον φακό της δημόσιας τηλεόρασης και της εκπομπής» «Επι_μένουμε Ελλάδα» που μπορείτε να παρακολουθήσετε κάνοντας κλικ ΕΔΩ, ξεκινώντας από το 51:20 μέχρι 1:05:00. Δεκατέσσερα ολόκληρα λεπτά γεμάτα Τριφυλία.


Πηγή : kyparissia-news

Άγρια καταδίωξη και συλλήψεις ανοικτά του Κυπαρισσιακού από το Λιμενικό Σώμα - Ελληνική Ακτοφυλακή

Σε μια «τυπική» περιπολία με πλωτό σκάφος, άνδρες του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής από το Λιμεναρχείο Πύλου, εντόπισαν σήμερα τα ξημερώματα «ανοικτά» της Μαραθούπολης την προσπάθεια κάποιων ανδρών να μεταφορτώσουν από ένα ταχύπλοο σε ένα μεγαλύτερο σκάφος ποσότητα χαρτοκιβωτίων.

Κρίνοντας το περιστατικό ως ύποπτο και «άξιο έρευνας» προσπάθησαν να προσεγγίσουν τα δύο σκάφη, ενώ ταυτόχρονα κάλεσαν προς ενίσχυση και δεύτερο σκάφος. Μόλις έγινε αντιληπτό το σκάφος του Λιμενικού, οι χειριστές των δύο άλλων σκαφών ανέπτυξαν ταχύτητα με σκοπό να απομακρυνθούν. Καθώς κατέφθανε και το δεύτερο σκάφος του Λιμενικού Σώματος, ξεκίνησε «άγρια» καταδίωξη ανοικτά της Μαραθούπολης με αποτέλεσμα σε πρώτη φάση να «ακινητοποιηθεί» το ένα ταχύπλοο και να συλληφθούν οι επιβαίνοντες ενώ στο ταχύπλοο που επέβαιναν βρέθηκαν 23.000 λαθραία πακέτα τσιγάρα.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι οι πρώτοι συλληφθέντες έχουν μεταφερθεί στο Λιμεναρχείο Πύλου το οποίο ξεκίνησε και την προανάκριση για το συμβάν, ενώ η επιχείρηση συνεχίζεται καθώς και το δεύτερο σκάφος έχει ήδη εντοπιστεί και ακινητοποιηθεί και οι άνδρες του Λιμενικού Σώματος προσπαθούν να συλλάβουν τους υπόλοιπους συμμετέχοντες σε αυτή την υπόθεση. Είναι γεγονός ότι στην περιοχή μας, είναι συχνή η εκφόρτωση λαθραίων τσιγάρων και δεν είναι λίγες οι φορές που έχουν γίνει συλλήψεις λαθρεμπόρων αλλά και κατασχέσεις φορτίων. Να θυμίσουμε ότι και το απανθρακωμένο πτώμα που είχε βρεθεί στις 24/03 στην Βλασσάδα εικάζεται ότι συνδέεται με υπόθεση λαθρεμπορίου τσιγάρων καθώς υπάρχει πιθανότητα για τις ερευνητικές αρχές ο άτυχος άνδρας να είχε δει την εκφόρτωση του παράνομου φορτίου και να «πλήρωσε» με την ζωή του την ατυχία του να βρίσκεται στο σημείο εκείνη τη στιγμή.


Πηγή : kyparissia-news

Κορυφώθηκε η προσπάθεια καθαρισμού της παραλίας της Ελαίας

Περισσότερες από 40 σκουπιδοσακούλες συγκέντρωσαν μέλη και φίλοι του Συλλόγου Φίλων Δάσους και Παραλίας Ελαίας «ΣΥΦΙΔΑΠΕ», εθελοντές της οργάνωσης «Αρχέλων», αλλά και λουόμενοι, στο πλαίσιο της εκστρατείας καθαρισμού της περιοχής, την οποία διοργάνωσε την προηγούμενη Κυριακή ο Σύλλογος. Η προσπάθεια που καταβλήθηκε δεν ήταν αρκετή, δεδομένης της μεγάλης έκτασης της παραλίας, και συνεχίστηκε στις 10.00 σήμερα το πρωί, αλλά και στις 6 Ιουλίου, με σημείο εκκίνησης αυτή τη φορά την παραλία του Άη Γιαννάκη. Όπως μας ανέφερε ο πρόεδρος του Συλλόγου Παύλος Γκραίκης, κατά τη διάρκεια της πρώτης προσπάθειας βρέθηκαν πολλά πλαστικά, αρκετά αλουμινένια κουτάκια, κομμάτια από αρδευτικό λάστιχο και νάιλον θερμοκηπίου, καθώς και παπούτσια, ή και κομμάτια παπουτσιών, διαλυμένα δίχτυα αλιείας, αλλά και μία άθικτη λάμπα φθορίου 60 εκατοστών, που, προφανώς, ξέβρασε η θάλασσα. Ο μεγαλύτερος, όμως, όγκος των αντικειμένων που συλλέχθηκαν είναι οι εκατοντάδες σωροί που σχηματίστηκαν από ξύλα και καλάμια, προερχόμενα από τις εκβολές της Νέδας.

Εκτός του καθαρισμού της παραλίας, μέλη του Συλλόγου με χορτοκοπτικά μηχανήματα έκοψαν χορτάρια, προσπαθώντας να αποτρέψουν την εξάπλωση πιθανής πυρκαγιάς. Ο κ. Γκραίκης κάλεσε, εκτός από τα μέλη, τους φίλους του συλλόγου να πλαισιώσουν την προσπάθεια καθαρισμού και όλους τους πολίτες, όχι μόνο της περιοχής, αλλά και της Μεσσηνίας, καθώς και επισκέπτες, να συνδράμουν στις προγραμματισμένες εξορμήσεις, ενώ παράλληλα ευχαρίστησε το «ΑΣΠΑΣΙΑ» και τον Σέμη Στρατικόπουλο για την προσφορά του σε νερό και άλλα είδη για τους εθελοντές.


Πηγή : radio 936

Την έχουν δει ….Costa Nanarino σε περιοχές της νότιας Τριφυλίας και όχι μόνο !!!

Ληστρική αισχροκέρδεια !!! Έλληνες και αλλοδαποί τουρίστες έρχονται αντιμέτωποι με την αισχροκέρδεια που ζει και βασιλεύει σε πολλούς τουριστικούς προορισμούς της Μεσσηνίας Είναι χαρακτηριστικό ότι ο εσπρέσο χρεώνεται 3- 4 ευρώ ενώ ο φραπέ πλησιάζει τα 3...

Οι τιμές σε εστιατόρια, ταβέρνες, έχουν ξεφύγει.

Φτάσαμε να χρεώνουν τη μία μερίδα τηγανητές πατάτες 4 ευρώ και τη χωριάτικη 6 και 7 ευρώ. Κολοκυθάκια με αγορά 30 λεπτά το κιλό ,χρεώνονται έως και… 7 ευρώ η μερίδα, για μελιτζάνες και άλλα ζαρζαβατικά καλύτερα να μην μιλήσουμε …. Το παραδοσιακό μας προϊόν το κρασάκι με αγορά από τον παραγωγό 1 ευρώ χρεώνεται από 6 έως 10 ευρώ το κιλό το χύμα,και 15-20 ευρώ το ….εμφιαλωμένο !!!

Όλα αυτά συνθέτουν μια πραγματικότητα που απαιτεί σωστή μετάφραση.

Οι τουρίστες προτιμούν το πικ νικ στην παραλία με τρόφιμα αγορασμένα από το σούπερ μάρκετ ενώ οι ντόπιοι αρχίζουν να επαναφέρουν το «κολατσιό » από το σπίτι… η στην καλύτερη ,εφόδια από τα περίπτερα που ακόμα αντιστέκονται στην επέλαση της αισχροκέρδειας από επαγγελματίες της «αρπαχτής ». Γιατί εν τέλει δεν έχει σημασία πόσοι θα είναι οι τουρίστες που θα έρθουν, αλλά πόσα ευρώ θα αφήσουν.


Πηγή : kyparissiotis

Το Ελληνικό Τρίγωνο των Βερμούδων στη θάλασσα της Μεθώνης

Η υποθαλάσσια άβυσσος, όπου βρίσκεται το βαθύτερο σημείο της Μεσογείου, λόγω των πολλών ναυαγίων που έχουν σημειωθεί, μπορεί να χαρακτηριστεί ως Ελληνικό Τρίγωνο των Βερμούδων...

Λίγα μίλια νοτιοδυτικά της Σαπιέντζας, απέναντι από τη Μεθώνη, βρίσκεται το βαθύτερο σημείο της Μεσογείου (στα 5.121 μ.), το Φρέαρ των Οινουσσών.

«Νέστωρ» και Φρέαρ των Οινουσσών

Από εκεί λαμβάνουν χώρα οι έρευνες του πειράματος «Νέστωρ». Ουσιαστικά το όνομα του πρωτοποριακού προγράμματος, στο οποίο συμμετέχουν ελληνικά και ξένα ερευνητικά ιδρύματα, είναι το ακρωνύμιο NESTOR (Neutrino Extended Submarine Telescope with Oceanographic Research). Στόχος είναι, μέσα από τα βάθη της αβύσσου όπου μπορούν να «εγκλωβιστούν» καθώς δε φτάνει ηλιακό φως, να ερευνηθεί η ύπαρξη των νετρίνων, αυτών των μικροσκοπικών σωματιδίων που ελπίζεται ότι θα δώσουν καθοριστικές για το παρελθόν του Σύμπαντος πληροφορίες. Στο φρέαρ έχει στηθεί ένα τεράστιο τηλεσκόπιο, μεγαλύτερο από τον Πύργο του Άιφελ, ενώ πρόσφατα ποντίστηκε - με μεγάλες δυσκολίες - και το καλώδιο οπτικών ινών που δίδει πληροφορίες στο σταθμό των ερευνητών, ο οποίος έχει εγκατασταθεί στο παλιό γυμνάσιο της Πύλου.

«Navigare con Sapienza». Αυτή ήταν η συμβουλή («πλεύσε με σοφία») στους ναυτικούς του ύστερου Μεσαίωνα, αποτυπωμένη σε χάρτες από τους κοσμογυρισμένους τότε Ενετούς. Λέγεται ότι η φράση αυτή ολοκληρωνόταν κοντά στη Μεθώνη και η λέξη «Sapienza» έπεφτε πάνω σε ένα νησάκι μπροστά στο λιμάνι της. Γι' αυτό βαφτίστηκε έτσι η Σαπιέντζα. Αποτελεί, πάντως, ταιριαστό όνομα για όσους πλέουν στα νερά της διάσπαρτης από ναυάγια περιοχής. Προφανώς δεν είχαν υπόψη τους τη συμβουλή αυτή οι καπετάνιοι των δύο φορτηγών που συγκρούστηκαν λίγα μίλια μακρύτερα από τη Σαπιέντζα στις 5.43 το πρωί του Απριλίου του 2013, Μεγάλη Δευτέρα.

Πολλά τα βυθισμένα σκαριά πλοίων όλων των εποχών και σπουδαία τα φορτία τους, που έρχονται στο φως συνήθως από τους ψαράδες που βουτούν στα νερά αυτά - πρωτοεντόπισαν τα «μάρμαρα» γύρω στο 1920. Εκεί ναυάγησε ένα πλοίο με κλεμμένο φορτίο, τις γρανιτένιες κολόνες που πιθανολογείται ότι προέρχονταν από το Μεγάλο Περιστύλιο του Ηρώδη στην Καισάρεια της Παλαιστίνης (1ος αι. μ.Χ.). Εκεί το επονομαζόμενο «ναυάγιο των σαρκοφάγων», καθώς το φορτίο ήταν ρωμαϊκές σαρκοφάγοι από τιτανιούχο λίθο. Κατά το θρύλο, ήταν το σημείο όπου αποβιβάστηκε ο Απόστολος Παύλος, όταν πηγαίνοντας στη Ρώμη το πλοίο του έπεσε σε καταιγίδα.

Το νησί ήταν γνωστό αγκυροβόλιο αλλά και σημαντικό λιμάνι στη Μεσόγειο για όποιον ήθελε να ελέγχει το πέρασμα προς την Ανατολή. Γι’ αυτό δεν προκαλεί εντύπωση που οι Ενετοί, οι θαλασσοκράτορες της εποχής, το πήραν μετά τη Δ' Σταυροφορία, το 1209, με τη «Συνθήκη της Σαπιέντζας». Ο θρύλος λέει ότι σε έναν κολπίσκο του νησιού, σε μια σπηλιά που δεν υπάρχει πια, κρυβόταν ο πειρατής Μανέτας. Αποτέλεσε, πάντως, αγκυροβόλιο και ορμητήριο τόσο των Τούρκων και των Ενετών όσο και του ελληνικού στόλου το 1825.

Ο Ιμπραήμ και το κυνήγι του χρυσού

Απέναντι, στη Μεθώνη, σπουδαίο γεωπολιτικό κόμβο επί αιώνες, αποβιβάστηκε το 1825 ο στρατός του Ιμπραήμ, σκορπώντας τον τρόμο στους επαναστατημένους Ελληνες, καταλαμβάνοντας μεγάλο τμήμα του Μοριά. Εγκαταστάθηκε στο ενετικό κάστρο της πόλης (χτίστηκε το 1209 για να εξυπηρετήσει τα πλοία και το θαλάσσιο διάδρομο που ήλεγχαν οι Ενετοί), το οποίο είχαν καταλάβει οι Οθωμανοί το 1500 και ανακατέλαβε ο Βενετός ναύαρχος Φραντζέσκο Μοροζίνι το 1686.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι Τούρκοι από το 1715 που ανέλαβαν τον έλεγχο της στρατηγικής αυτής - από το Βυζάντιο ακόμη - πόλης, την κράτησαν καθ' όλη τη διάρκεια της επανάστασης του 1821, παρότι πολιορκήθηκε πολλάκις. Τελικά, την πόλη θα απελευθερώσει αμαχητί το 1828 ο Μαιζών με το γαλλικό εκστρατευτικό σώμα. Στα πολλά ναυάγια γύρω από τη Σαπιέντζα και τη Σχίζα αναζητούσαν πρόσφατα και το πλοίο που μετέφερε το θρυλούμενο χρυσό των Εβραίων της Θεσσαλονίκης που είχαν αρπάξει οι ναζί. Ο Γερμανός αξιωματικός Μαξ Μέρτεν είχε καταφέρει να συγκεντρώσει μια τεράστια περιουσία με χρυσές λίρες και κοσμήματα.

Υποσχέθηκε στον εβραϊκό πληθυσμό ότι δε θα σταλούν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης, αν του δώσουν τα πολύτιμα υπάρχοντά τους, αλλά τελικά υπέγραψε τον εκτοπισμό τους. Το κυνήγι αυτού του «χαμένου θησαυρού» ξεκίνησε το 2000 για να εντοπιστεί ό,τι έχει απομείνει από το καΐκι που το 1943 λέγεται ότι βυθίστηκε στη Νοτιοδυτική Πελοπόννησο. Τελικά, όσοι συμμετείχαν αποκόμισαν μόνο απογοήτευση, μιας και ο περίφημος καταποντισμένος «θησαυρός του Μέρτεν» δε βρέθηκε ποτέ. Ήταν, όμως, μία ακόμη ιστορία για θησαυρό που ακούν οι κάτοικοι της περιοχής εδώ και πολλά χρόνια. Άλλοι λένε για πειρατές που σταμάτησαν εκεί και έκρυψαν διαμάντια και λίρες. Κάποιοι ψαράδες ισχυρίζονταν ότι η θάλασσα ξέβραζε χρυσές λίρες σε συγκεκριμένα σημεία.

Με τέτοιον θησαυρό ναυαγίων, όμως, το μόνο σίγουρο είναι ότι αυτό που συζητείται, η δημιουργία ενός υποβρύχιου αρχαιολογικού πάρκου, θα κατευνάσει κάπως την ήδη εξημμένη φαντασία ορισμένων.

Η γαλέρα με τους γρανιτένιους κίονες

Τα πρώτα χρόνια του 10ου μ.Χ. αιώνα, όταν στην τότε παντοδύναμη Ρώμη βασίλευε ο καίσαρας Οκταβιανός ή Γάιος Οκτάβιος ή Αύγουστος, ο Ηρώδης Φίλιππος Β', γιος του Ηρώδη του Μεγάλου και τετράρχης Ιτουραίας και Τραχωνίτιδας, μετονόμασε την πόλη Πανιάδα, προς τιμήν του Αυγούστου, σε Καισάρεια. Η αρχαία πόλη της Παλαιστίνης στις εκβολές του Ιορδάνη, που μέχρι τότε όφειλε το όνομά της σε ένα σπήλαιο της περιοχής που ήταν αφιερωμένο στον τραγοπόδαρο θεό Πάνα, έμεινε από τότε γνωστή και σαν Καισάρεια του Φιλίππου. Στη μετονομασία της πόλης ανοικοδομήθηκε και ένα λαμπρό περιστύλιο, με γρανιτένιες κολώνες που έφθασαν γι’ αυτό το σκοπό εκεί από το Ασουάν της Αιγύπτου. Τους επόμενους αιώνες, κατά τη διάρκεια της πρώτης σταυροφορίας και μετά την κατάληψη της Ιερουσαλήμ το 1099, το περιστύλιο της Καισάρειας καταστράφηκε συθέμελα και φυγαδεύτηκε, μαζί με άλλους αρχαιολογικούς θησαυρούς, από τους Βενετούς με πλοία στη Δύση.

Κάτι ανάλογο επαναλήφθηκε περίπου εκατό χρόνια αργότερα, στην τέταρτη σταυροφορία, όταν και τότε οι πολιτιστικοί θησαυροί της Κωνσταντινούπολης φυγαδεύτηκαν για να λαμπρύνουν την πόλη των δόγηδων. Όμως, τουλάχιστον ένα από τα πλοία, που μετέφεραν μεταξύ των άλλων αρχαιοτήτων και δώδεκα γρανιτένιες κολώνες από την Καισάρεια, βούλιαξε στο «Στενό» της Μεθώνης, σε απόσταση 50-60 μέτρων από το ακρωτήριο Καρσί της Σαπιέντζας.

Σήμερα, σε βάθος 7-8 μέτρων, αναπαύονται στο βυθό του «Στενού», διασκορπισμένα σε διάμετρο περίπου τριάντα μέτρων, αρκετά κομμάτια από σπασμένους γρανιτένιους κίονες, αλλά και ένας ακέραιος κίονας. Ένα κομμάτι από τις ερυθρωπές γρανιτένιες κολόνες, ανελκύστηκε από το ναυάγιο, κάποια στιγμή στη διάρκεια της α' βενετοκρατίας. Αφού διακοσμήθηκε με γοτθικό κιονόκρανο (gotico fiorito), τοποθετήθηκε στο προαύλιο του παλατιού του castellano της Μεθώνης. Μετά την ανέλκυση του κίονα από τη βυθισμένη γαλέρα, το ναυάγιο ξεχάστηκε.

Οι τέσσερις ρωμαϊκές σαρκοφάγοι από την Τροία

Ένα άλλο αρχαίο ναυάγιο του 2ου ή 3ου μ.Χ. αιώνα, τουλάχιστον τέσσερις ρωμαϊκές σαρκοφάγοι από τιτανιούχο λίθο και προέλευση τις ακτές της Τροίας στη Μυσία, κοσμούν κι αυτές το βυθό του Στενού της Μεθώνης. Μαζί τους βρίσκονται φυσικά και τα σκεπάσματά τους. Η μια είναι σπασμένη και οι άλλες τρεις ανέπαφες. Πάνω τους φέρουν πανομοιότυπες ανάγλυφες παραστάσεις με γιρλάντες. Το 1920, ντόπιοι ψαράδες εντόπισαν το ναυάγιο των ρωμαϊκών σαρκοφάγων. Έτσι, το 1925, ο ιστοριοδίφης δικηγόρος της Καλαμάτας, Διονύσιος Πόταρης, που τότε υπηρετούσε στην Πύλο ως διευθυντής του συνεταιρισμού σταφίδας, εντόπισε με τη βοήθεια των ψαράδων και κατέγραψε τα «μάρμαρα».

Τον Ιούνιο και τον Οκτώβριο του 1925 έστειλε δυο αναφορές στο υπουργείο Παιδείας που τότε ήταν αρμόδιο και εν τω μεταξύ κατόρθωσε, με δικά του έξοδα και με περαστικούς από την Πύλο Καλύμνιους σφουγγαράδες, να ανελκύσει μια ρωμαϊκή σαρκοφάγο.

Στη συνέχεια, την έστειλε με πλοίο από την Πύλο στον Πειραιά. Το 1963, ο αυτοδύτης Peter Throckmorton έφθασε στη Μεθώνη και, έπειτα από υποδείξεις και πάλι ντόπιων ψαράδων, «κατέβηκε», φωτογράφισε και αποτύπωσε σε ακριβή τοπογραφικά δια- γράμματα τα αρχαιολογικά ευρήματα των ναυαγίων των ρωμαϊκών σαρκοφάγων, αλλά και των γρανιτένιων κιόνων.

"Το Χωνί"


Πηγή : tharros news

Φιλιατρά: Πλούσιο το Πρόγραμμα της Γιορτής Καρπουζιού στον Αγρίλη

Πλούσιο πρόγραμμα θα έχει το διήμερο των εκδηλώσεων της «ΓΙΟΡΤΗΣ ΚΑΡΠΟΥΖΙΟΥ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ» στις 27 και 28 Ιουνίου στον Αγρίλη Φιλιατρών.

Με ενημερωτικές και ψυχαγωγικές εκδηλώσεις για μεγάλους και παιδιά αλλά και εκδηλώσεις προβολής του καρπουζιού, η γιορτή που έχει πια καθιερωθεί στην περιοχή, αναμένεται να έχει μεγάλη επισκεψιμότητα.

Η εκδήλωση έχει στόχο την προβολή του καρπουζιού γι αυτό την πρώτη μέρα στις 8.30 μμ θα γίνουν στο χώρο του γηπέδου δύο ομιλίες με θέματα: «Εφαρμογή νέων τεχνολογιών στην παραγωγή καρπουζιού» με ομιλητή τον Δρ Σπύρο Φουντά, Επίκουρο Καθηγητή του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών και «Η εξέλιξη των εξαγωγών του ελληνικού καρπουζιού. Υπάρχουν περιθώρια για βελτίωση των πωλήσεων;» με ομιλητή τον Τάκη Ορφανό Εκδότη του Περιοδικού «Φρουτονέα».

Στη συνέχεια θα ακολουθήσει πλούσιο μουσικό πρόγραμμα με το συγκρότημα «ΣΠΟΝΔΕΣ».

Ιδιαίτερη εντύπωση αναμένεται να κάνουν την πρώτη μέρα οι executive chefs από τη Λέσχη Αρχιμαγείρων Ελλάδος. Συγκεκριμένα από το παράρτημα της Καλαμάτας θα παραβρεθούν οι executive chefs Γιώργος Μαύρος, Αγγελόπουλος Μιχάλης, Μπαρντέας Στέλιος και Θανάσης Χρονόπουλος καθώς και οι young chefs Νικολέτα Καλκαβούρα, Ελένη Τσαλουχάκαι Θανάσης Πολίτης. Τα μέλη της Λέσχης Αρχιμαγείρων έχουν σκοπό τη στήριξη της Ελληνικής γαστρονομίας και την προβολή των τοπικών ελληνικών προϊόντων. Στην εκδήλωση θα σκαλίσουν καρπούζια και θα παρασκευάσουν στο χώρο της εκδήλωσης εδέσματα από καρπούζι.

Το Σάββατο οι μικροί μας φίλοι θα έχουν την ευκαιρία να διασκεδάσουν με το Θίασο σκιών Αθανασίου. Θα κατασκευάσουν φιγούρες καραγκιόζη και να παρακολουθήσουν την παράσταση «Ο καραγκιόζης στο πανηγύρι». Οι εκδηλώσεις θα κλείσουν το Σάββατο το βράδυ με το συγκρότημα «ΤΑΞΙΜΙ».

Και τις δύο μέρες στα εκθεσιακά περίπτερα παραγωγοί και επαγγελματίες της περιοχής αλλά και εταιρείες αγροτικού ενδιαφέροντος θα προβάλλουν τα προϊόντα τους.

Σε όλους τους επισκέπτες οι παραγωγοί θα προσφέρουν δροσερό καρπούζι.

Η Γιορτή συνδιοργανώνεται από την Περιφέρεια Πελοποννήσου, την Κοινωφελή Επιχείρηση του Δήμου Τριφυλίας, παραγωγούς καρπουζιού από την Τριφυλία, τον Όμιλο Φίλων Αγρίλη (ΟΦΑ) και το Σύλλογο Γεωπόνων Τριφυλίας.

Πληροφορίες για τη γιορτή στα τηλέφωνα 6972297936 (Παντελάκη Παρασκευή) και 6947840650 για περίπτερα.

Εκ μέρους της Οργανωτικής Επιτροπής
Ο Πρόεδρος

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΕΒΕΝΤΟΓΙΑΝΝΗΣ
ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ ΚΑΡΠΟΥΖΙΟΥ


Πηγή : filiatra net

Αναβίωσε το έθιμο του Κλήδωνα στην ιστορική άνω πόλη Κυπαρισσίας - Η λευκή νύχτα...της ιστορικής πολιτείας!

ME εξαιρετική επιτυχία αναβίωσε το έθιμο του Κλήδωνα που πλέον έγινε θεσμός στην ιστορική πόλη από το Σύλλογο για την Προστασία και Αναβίωση της Άνω Πόλης στην πλατεία της ιστορικής 'Αρκαδιάς'. Το έθιμο που προέρχεται από την εποχή της Τουρκοκρατίας ανέλυσε ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ανδρέας Κύζιλης που τόνισε ότι«Το δρώμενο του Κλήδονα αποτελεί μία ιδιαίτερα εθιμική εκδήλωση, για την οποία αντλούμε πληροφορίες απ’ τους αρχαίους Ελληνες συγγραφείς αλλά και από τους Βυζαντινούς.


Η λέξη Κλήδονας προέρχεται από την αρχαία ελληνική λέξη κλήδων, που σημαίνει τον μαντικό ψίθυρο, την προφητική ρήση και για αυτό κατ’ επέκταση σημαίνει μάντεμα.

Το έθιμο που ανάγεται στις θερινές τροπές του ηλίου συνδέθηκε με την εορτή των Γενεθλίων του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου». Στην ιστορική πλατεία νεαρές κοπέλες που εκπροσωπούν τις γειτονιές της πολιτείας ντυμένες αρχαίες Ελληνίδες μετουσίωσαν το έθιμο σε πράξη, ενώ αργότερα ακολούθησαν παραδοσιακοί χοροί από το χορευτικό τμήμα του Μορφωτικού συλλόγου και την σχολή του κ. Γ. Χρονόπουλου. Η περιοχή έσφυζε από κόσμο καθώς αργότερα προσφέρθηκε από τις γυναίκες της Άνω Πόλης η παραδοσιακή ρηγανάδα με τοπική συνταγή. Ωστόσο το έθιμο κορυφώθηκε με τις φωτιές που μας παραπέμπουν στην εορτή του Αη Γιάννη του Ρηγανά όπου νέα παιδιά τήρησαν την παράδοση. Στις εκδηλώσεις το παρών έδωσαν ο Δήμαρχος Τριφυλίας κ. Κόλλιας, ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου κ. Παναγιωτόπουλος και εκπρόσωποι συλλογικών φορέων...

ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΠΟΖΙΚΑΣ


Πηγή : radio 936

Μένουμε...Τριφυλία γιατί η προβολή γίνεται μόνο από τους ξενοδόχους

Τελικά η Γεωργία Χριστοδούλου έχει αναδειχθεί σε μία δυναμική πρέσβειρα της Τριφυλίας. Καλεσμένη, για μία ακόμα φορά, στην εκπομπή Μένουμε Ελλάδα παρουσίασε τους τουριστικούς προορισμούς μας και όχι μόνο, με τον καλύτερο τρόπο.

Μόνο που την επόμενη φορά Γεωργία θα τους πείς οτι η Τριφυλία γράφεται με ένα λ. οτι υπάρχουν αρκετοί αρχαιολογικοί προορισμοί με σημεία αναφοράς την Νέδα και τον Επικούρειο Απόλλωνα και φυσικά την αρχαία ρίζα της Τριφυλίας...

Σε επόμενη εκπομπή θα αναφερθούν όλα αυτά και μας χαροποίησε που έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον Νίκο Καλογερόπουλο ο οποίος πρόσφατα πρόβαλλε την περιοχή μας στην εκπομπή του Αρναούτογλου. Είδατε που η ιδιωτική πρωτοβουλία κάνει θαύματα; Είδατε που ο Δήμος είναι άφαντος γκε, γκε;


Πηγή : kyparissiotis

Ξεπουλούν τη Χρυσή Ακτή στη Γιάλοβα

ΑΝ ΚΑΙ ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΑ ΔΙΚΤΥΑ NATURA ΚΑΙ CORINE

Ξεπουλούν τη Χρυσή Ακτή στη Γιάλοβα

Επιμέλεια: Αντώνης Πετρόγιαννης

Τις σημαντικότερες περιοχές της παράκτιας ελληνικής φύσης θέτει προς πώληση η κυβέρνηση, ανοίγοντας την πόρτα για την καταστροφή του μοναδικού περιβάλλοντος των παραλιών της χώρας. Ανάμεσα στις ελληνικές παραλίες που το ΤΑΙΠΕΔ έχει βάλει πωλητήριο ανήκουν και περιοχές που αποτελούν πραγματικά μνημεία της φύσης, καθώς φιλοξενούν αναρίθμητα και σπάνια είδη ζώων, μοναδικούς υγρότοπους, ακόμα και παράκτια δάση.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της Χρυσής Ακτής στη Γιάλοβα, που είναι ο πρώτος σταθμός των αποδημητικών πτηνών που εισέρχονται στην Ευρώπη, ενώ αποτελεί το μοναδικό σημείο της Ευρώπης όπου ζει και αναπτύσσεται ο αφρικανικός χαμαιλέοντας.

Σ’ αυτή τη μαγευτική περιοχή, που είναι ενταγμένη στα δίκτυα προστασίας της φύσης Natura και προστασίας υγρότοπων Corine, το ΤΑΙΠΕΔ πουλά οικόπεδο 535 στρεμμάτων για την ανέγερση τουριστικών κατοικιών. Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τις διεθνείς συνθήκες και το Σύνταγμα, η συγκεκριμένη περιοχή, μαζί με τις άλλες που πωλούνται, θα έπρεπε να μείνει ανέγγιχτη. Όπως είναι φυσικό, το πωλητήριο έχει ξεσηκώσει θύελλα διαμαρτυριών. Όπως σημειώνει στην εφημερίδα Realnews η Μαλάμω Κορμπέτη από την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, «το μέλλον που επιφυλάσσει η κυβέρνηση στο φυσικό κεφάλαιο της χώρας είναι η οικοδόμηση ξενοδοχείων, παραθεριστικών κατοικιών και γηπέδων γκολφ. Ο φυσικός πλούτος της Ελλάδος αποτελεί το μόνο μέσο ανάδειξης της χώρας διεθνώς, αλλά καταστρέφεται από τα σχέδια του ΤΑΙΠΕΔ».

Σ’ αυτή, λοιπόν, την παρθένα περιοχή, σύμφωνα με το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για τους αιγιαλούς, θα μπορούν να καταστραφούν τα πάντα. Να κτιστούν κτήρια, να νομιμοποιηθούν αυθαίρετα, να μπαζωθεί η θάλασσα και να αποκλειστεί η πρόσβαση σε οποιονδήποτε δεν είναι «πελάτης». Όπως προαναφέραμε, το πωλητήριο του υπουργείου Οικονομικών έχει «ξεσηκώσει» διαμαρτυρίες και διάφοροι φορείς έχουν προχωρήσει σε έκδοση ψηφίσματος. Σε αυτό επισημαίνεται ότι «η εφαρμογή του νομοσχεδίου, αξιολογούμενη ακόμη και με στυγνή οικονομική λογική, θα στερήσει τη χώρα από το σπουδαιότερο συγκριτικό της πλεονέκτημα και τη μοναδική της ευκαιρία για ανάκαμψη μέσω βιώσιμης ανάπτυξης». Οι υπογράφοντες δηλώνουν ακόμη: «Δε θα επιτρέψουμε στη μαύρη τρύπα του χρέους να καταπιεί το φυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον της χώρας, δηλαδή την ίδια την επιβίωση, φυσική, ηθική και πνευματική, του λαού της, για το παρόν και το μέλλον».

Τέλος, «ο πυρήνας του φυσικού και πολιτιστικού κεφαλαίου της χώρας, υγρότοποι, ευπαθή οικοσυστήματα, ενάλιες και παράκτιες αρχαιότητες, για πρώτη φορά στην ιστορία χάνουν τον κοινόχρηστο χαρακτήρα τους και οι πολίτες την ελεύθερη πρόσβαση σ' αυτά. Η κυβέρνηση πλέον, μέσω του ΤΑΙΠΕΔ, εκποιεί σε “επενδυτές” δημόσια αγαθά, όπως είναι οι παραλίες που για αιώνες έχουν κοινή χρήση και ο κοινόχρηστος χαρακτήρας τους είναι συνταγματικά κατοχυρωμένος. Το σχέδιο νόμου αντίκειται στο άρθρο 24 του Συντάγματος και στις διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας για την προστασία των ακτών και του τοπίου, χωρίς το αναγκαίο επιστημονικό έρεισμα και χωρίς τη συμμετοχή των αρμόδιων επιστημονικών δημόσιων φορέων, με σκοπό να άρει, μετά τους διαδικαστικούς, και κάθε ουσιαστικό περιορισμό στις επενδυτικές προτάσεις».


Πηγή : tharros news

Ενσταση κατά της εκλογής Κατσίβελα και Τζωρτζίνη - Αθλιότητες τα χαρακτηρίζει ο νέος δήμαρχος

Στο τριμελές Διοικητικό Πρωτοδικείο Καλαμάτας θα συνεχιστεί ο τρίτος γύρος των αυτοδιοικητικών εκλογών για το Δήμο Τριφυλίας μετά τις ενστάσεις που κατατέθηκαν την Κυριακή το απόγευμα, τελευταία μέρα της σχετικής προθεσμίας.

Οι ενστάσεις αφορούσαν πρώτα και κύρια την εκλογή του Παναγιώτη Κατσίβελα στην θέση του δημάρχου που κατατέθηκε από πολίτη ο οποίος υποστηρίζει ότι υπάρχει κώλυμα εκλογής του, λόγω της θέσης που κατέχει ως διοικητής της 6ης ΥΠΕ. Επίσης από τον ίδιο πολίτη κατατέθηκε ένσταση και για τον νεοεκλεγέντα δημοτικό σύμβουλο της ΔΕ Γαργαλιάνων Αλέξανδρο Τζωρτζίνη για την θέση του στο Κέντρο Υγείας Γαργαλιάνων. Ενώ μια τρίτη ένσταση κατατέθηκε κατά του εκλογικού αποτελέσματος στην Τοπική Κοινότητα Αρμενιών όπου για μια ψήφο κερδήθηκε από το συνδυασμό του Ευστάθιου Ανδρινόπουλου. Η συγκεκριμένη ένσταση κατατέθηκε από υποψήφιο του συνδυασμού του Τάκη Κατσίβελα.

Από εδώ και πέρα οι ενστάσεις που κατατέθηκαν στο Πρωτοδικείο Κυπαρισσίας θα σταλούν στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Καλαμάτας και η εκδίκαση της υπόθεσης αναμένεται να γίνει σε σύντομο χρονικό διάστημα και οπωσδήποτε η απόφαση θα πρέπει να έχει βγει μέχρι τις 31 Αυγούστου, αφού από την 1η Σεπτεμβρίου θα πρέπει να αναλάβει η νέα δημοτική αρχή. Για την απόφαση που θα βγει υπάρχει μόνο δικαίωμα αναίρεσης, η οποία πάει για συζήτηση στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Δήλωση Κατσίβελα

Αθλιότητες χαρακτηρίζει όλα όσα έγιναν κατά την προεκλογική περίοδο ο νεοεκελεγείς δήμαρχος Τριφυλίας Παναγιώτης Κατσίβελας και στο πλαίσιο αυτό εντάσσει και την ένσταση σε βάρος του. Με αφορμή τα περιστατικά των τελευταίων ημερών ο κ. Κατσίβελας σημειώνει:

"Οι πολίτες της Τριφυλίας στις εκλογές της 18ης και 25ης Μαΐου αποφάσισαν ο τόπος μας να ακολουθήσει μια νέα πορεία και να δημιουργήσουμε μια νέα προοπτική ανάπτυξης ελπίδας και αισιοδοξίας και η εντολή τους στον συνδυασμό «Τριφυλία .Ξεκινάμε» και σε μένα προσωπικά είναι ισχυρή , ξεκάθαρη αλλά κυρίως αδιαμφισβήτητη.

Μετά τις αθλιότητες της προεκλογικής περιόδου, γίνεται η ύστατη προσπάθεια ,να ακυρωθεί η απόφαση του λαού μας , από αυτούς που αντιστρατεύονται αυτήν την νέα προοπτική της Τριφυλίας μας και μάλιστα χωρίς να έχουν το θάρρος και την παρρησία να βγουν από το σκοτάδι που ζουν και λειτουργούν. Δέχομαι και αυτήν την πρόκληση. Το ξεκίνημα της Τριφυλίας δεν πρόκειται να ανακοπεί."


Πηγή : eleutheria online

Κυριακή 22 Ιουνίου 2014

Κεντρικοί δρόμοι γέμισαν λάδια από το απορριμματοφόρο στην Κυπαρισσία

Του Ηλία Γιαννόπουλου

Γέμισαν λάδια κεντρικοί δρόμοι της Κυπαρισσίας χθες το πρωί από μικρή ζημιά που προκλήθηκε στο μισθωμένο απορριμματοφόρο του Δήμου Τριφυλίας. Το απορριμματοφόρο εκτελούσε το δρομολόγιό του για την αποκομιδή των απορριμμάτων, όταν ο οδηγός, από τα όργανα, και οι εργάτες καθαριότητας είδαν στο δρόμο απ’ όπου περνούσε λάδια. Η οδός Ελευθερίου Βενιζέλου, από τη συμβολή της με την οδό Μέλιου μέχρι και την Τράπεζα Πειραιώς περίπου, ο κεντρικός δρόμος της πόλης στην πλατεία, είχε γεμίσει λάδια. Το απορριμματοφόρο σταμάτησε και διαπιστώθηκε ότι το λάστιχο - «μαρκούτσι» που από την αντλία λαδιού μεταφέρει το λάδι στα υδραυλικά, είχε βγει από την ένωση που έχει σε εκείνο το σημείο.

Στο σημείο διακόπηκε για λίγο η κυκλοφορία και έσπευσε η Τροχαία Κυπαρισσίας, ενώ λίγο αργότερα για την αποφυγή ατυχημάτων εργάτες του Δήμου έριχναν πριονίδια στο οδόστρωμα. Όπως εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς, η κυκλοφορία γινόταν με δυσκολία και πολλή προσοχή μέχρι και το μεσημέρι, ενώ η ατμόσφαιρα από τα πριονίδια ήταν αποπνικτική. Το απορριμματοφόρο, πάντως, μεταφέρθηκε σε συνεργείο, όπου έγινε η επανένωση - σύνδεση του λάστιχου της αντλίας του λαδιού και συνέχισε την αποκομιδή των απορριμμάτων.

Ωστόσο, όπως έλεγαν κάτοικοι, απορούν πώς γίνεται ακόμη και το «καινούργιο» μισθωμένο απορριμματοφόρο να παθαίνει από τις πρώτες μέρες τέτοιες, έστω και μικρές, ζημιές, και αναρωτιούνταν τι θα γίνει τις επόμενες εβδομάδες...


Πηγή : tharros news

Εκλεισε το παλιότερο καφενείο στο κέντρο της αγοράς

ΠΑΡΕΛΘΟΝ αποτελεί στο κέντρο της αγοράς της Κυπαρισσίας το ιστορικό καφενείο Σαμαρτζή που αποτέλεσε σημείο αναφοράς καθώς οι υπεύθυνοι δεν βρήκαν κοινό έδαφος συνεννόησης με τον ιδιοκτήτη για την παρουσία του στα δρώμενα της πόλης. Το παλιότερο καφενείο της Κυπαρισσίας βρίσκεται στην οδό Μελίου επι της εθνικής οδού με την οδό 25ης Μαρτίου κουβαλώντας μια ιστορία περισσότερων από 60 ετών καθώς από τους χώους του πέρασαν μεγάλες προσωπικότητες όχι μόνο της τοπικής κοινωνίας αλλά και της Ελληνικής ιστορίας.

Οι θαμώνες του μιλούν για την επίσκεψη του τέως βασιλιά, πρώην μεγάλων υπουργών, ακόμα και Πρωθυπουργού που ήπιαν καφέ στο ιστορικό καφενείο. Οι υπεύθυνοι σύμφωνα με πληροφορίες ζήτησαν από τον ιδιοκτήτη να προβούν σε ανακαίνιση του οικήματος με παραδοσιακό χρώμα αλλά οι συζητήσεις δεν τελεσφόρησαν με αποτέλεσμα να βάλει προσωρινό ελπίζουμε λουκέτο. Εκτός αν γίνει ένα θαύμα.

Κρίμα...


Πηγή : kyparissiotis

Αναβιώνει με χορούς το έθιμο του Κλήδωνα στην άνω πόλη με ρηγανάδα

Tο καθιερωμένο δρώμενο του Κλήδονα αναβιώνει και φέτος στην Άνω Πόλη ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΣ καθώς αποτελεί μία ιδιαίτερα εθιμική εκδήλωση, για την οποία αντλούμε πληροφορίες απ’τους αρχαίους Έλληνες συγγραφείς αλλά και από τους Βυζαντινούς.

Ο Πρόεδρος του Συλλόγου για την Προστασία και Αναβίωση της Άνω Πόλης μας προσκαλεί στην γιορτή τονίζοντας ότι "Η λέξη Κλήδονας προέρχεται από την αρχαία ελληνική λέξη κλήδων, που σημαίνει τον μαντικό ψίθυρο, την προφητική ρήση και για αυτό κατ’επέκταση σημαίνει μάντεμα. Τα έθιμα που ανάγονται στις θερινές τροπές του ηλίου συνδέθηκε με την εορτή των Γενεθλίων του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου, του μεγαλύτερου προφήτη που προμήνευσε την έλευση του Χριστού.

Το ΔΣ λοιπόν του Συλλόγου για την Προστασία και Αναβίωση της Άνω Πόλης Κυπαρισσίας σας προσκαλεί για ακόμα μία φορά στην Ιστορική πλατεία της Αρκαδιάς στην Άνω Πόλη στην Βραδιά Κλήδονα που θα γίνει στις 23 Ιουνίου στις 21:00 το βράδυ" και μας καλεί όλους να διασκεδάσουμε, να παραμερίσουμε για λίγες ώρες τα προβλήματά μας, να κάψουμε τους Μάηδές μας, να φάμε την παραδοσιακή Ριγανάδα, να πηδήσουμε τις φωτιές, να απολαύσουμε τα απίθανα χορευτικά που μάς πλαισιώνουν με την παρουσία τους.

Όπως μας υπόσχεται θα θαυμάσουμε κοπέλες της Άνω Πόλης, που θα υποδυθούν τις κοπέλες της τότε εποχής και ντυμένες Αρχαίες Ελληνίδες θα φέρουν το αμίλητο νερό και θα αναζητήσουν μία καλή τύχη. Θέλει παράλληλα να ευχαριστήσει τους χορηγούς που για ακόμη μια φορά ήταν στο πλευρό του Συλλόγου. Επίσης και όλο τον κόσμο που υποστηρίζει τις προσπάθειές του δραστήριου Συλλόγου.

ΙΩΑΝ. ΜΠ.


Πηγή : radio 936

Η γιορτή καρπουζιού στον Αγρίλη έγινε θεσμός...

Στις 27 και 28 Ιουνίου 2014, ημέρα Παρασκευή και Σάββατο θα πραγματοποιηθεί στον Αγρίλη Φιλιατρών η ΓΙΟΡΤΗ ΚΑΡΠΟΥΖΙΟΥ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ.

Στο διήμερο αυτό θα πραγματοποιηθούν οι ομιλίες που τα προηγούμενα χρόνια γινόταν στα μέσα Μαΐου στην τελετή έναρξης της γιορτής και φέτος λόγω εκλογών δεν πραγματοποιήθηκαν το διάστημα αυτό. Θα γίνουν ακόμα μουσικές εκδηλώσεις και τα δύο βράδια, εκδηλώσεις για τα παιδιά το Σάββατο και η έκθεση των περιπτέρων και τις δύο ημέρες. Οι ομιλίες θα αφορούν τα εξής θέματα:

«Εφαρμογή νέων τεχνολογιών στην παραγωγή καρπουζιού» με ομιλητή τον Δρ Σπύρο Φουντά, Επίκουρο Καθηγητή του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών. «Η εξέλιξη των εξαγωγών του ελληνικού καρπουζιού. Υπάρχουν περιθώρια για βελτίωση των πωλήσεων;» με ομιλητή τον Τάκη Ορφανό Εκδότη του Περιοδικού «Φρουτονέα» Μέσα από τη γιορτή επιχειρείται η πληροφόρηση των παραγωγών σχετικά με την καλλιέργεια και την εμπορία του καρπουζιού. Η γιορτή προβάλλει το καρπούζι, ένα προϊόν τόσο σημαντικό για την οικονομία της περιοχής και δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που μέσα από την ιστοσελίδα της έχουν βρεθεί νέοι αγοραστές. Παράλληλα με τα περίπτερα δίνεται η δυνατότητα σε ανθρώπους της περιοχής να προβάλλουν τα προϊόντα τους ή τις καλές πρακτικές που ακολούθησαν για να φθάσουν τα προϊόντα τους να διακριθούν στις αγορές.

Η Γιορτή συνδιοργανώνεται από την Περιφέρεια Πελοποννήσου, την Κοινωφελή Επιχείρηση του Δήμου Τριφυλίας, παραγωγούς καρπουζιού από την Τριφυλία, τον Όμιλο Φίλων Αγρίλη (ΟΦΑ) και το Σύλλογο Γεωπόνων Τριφυλίας. Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής είναι ο παραγωγός καρπουζιού Παναγιώτης Λεβεντογιάννης. Πληροφορίες για τη γιορτή στα τηλέφωνα 6972297936 (Παντελάκη Παρασκευή) και 6947840650 για περίπτερα.


Πηγή : kyparissiotis

Εγκαινιάστηκε η έκθεση «Μυθικοί Χοροί της Μεσσηνίας»

Η ΛΗ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων διοργανώνει στο Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσσηνίας, στην Καλαμάτα, περιοδική έκθεση, με τίτλο «Μυθικοί Χοροί της Μεσσηνίας». Χθες το βράδυ πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της έκθεσης, με ελεύθερη είσοδο, στα οποία συμμετείχε και η Δημοτική Σχολή Χορού Καλαμάτας με το χορευτικό δρώμενο “Lux Aeterna” (στα λατινικά: «αιώνιο φως»).

Η έκθεση παρουσιάζει αρχαία τεκμήρια και μαρτυρίες από τη Μεσσηνία που συνδέονται με τη μουσική και το χορό, σε άμεση συνομιλία με τη σύγχρονη χορευτική δημιουργία. Ο χορός και η μουσική είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με την ίδια την ανθρώπινη ύπαρξη και την ανάγκη έκφρασης της ψυχής. «Κίνηση», «ρυθμός», «τελετουργία», «όρχηση», «κάθαρση» είναι μερικές μόνο από τις όψεις του πολύπτυχου της μουσικοχορευτικής τέχνης. Ακολουθώντας αυτήν τη διαχρονία, οι επιμελητές της έκθεσης χρησιμοποιούν το χορό ως εννοιολογικό όχημα για την παρουσίαση αρχαίων αντικειμένων, συμβόλων, εννοιών, γραπτών μαρτυριών που προέρχονται από τη Μεσσηνία και συνδέονται εν γένει με τη μουσική και το χορό. Σκοπός της έκθεσης είναι να επικοινωνήσει όλα τα παραπάνω στο ευρύ κοινό, ειδικό και μη, ανοίγοντας μια άμεση συνομιλία μεταξύ αρχαιότητας και σύγχρονης πολιτιστικής παραγωγής στην Καλαμάτα, που έχει καθιερωθεί ως πόλη χορού μέσω του Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού ήδη από το 1995.

Η περιοδική έκθεση «Μυθικοί Χοροί της Μεσσηνίας» περιλαμβάνει 25 αρχαία αντικείμενα από τις μόνιμες εκθέσεις των μουσείων της Μεσσηνίας, αλλά και υλικό από τις ανασκαφές της Αρχαίας Μεσσήνης και του Ανακτόρου του Νέστορος, που εκτίθενται για πρώτη φορά στο ευρύ κοινό. Η έκθεση πλαισιώνεται από: Πρωτότυπο φωτογραφικό υλικό της πρωτοπόρου χορογράφου Ζουζούς Νικολούδη και φωτογραφικά στιγμιότυπα από παραστάσεις του Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, φωτογραφικό υλικό από το αρχείο του Λυκείου Ελληνίδων Καλαμάτας, μαγνητοσκοπημένη έκθεση φωτογραφίας «NELLY’S Σώμα και Χορός» (επιμ. Μουσείου Μπενάκη, παραγωγή ΔΙΚΕΧΟ), βιντεοσκοπημένες παραστάσεις του Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, βιντεοσκοπημένες συνεντεύξεις Ελλήνων χορογράφων και αφιερώματα στη σύγχρονη χορευτική δημιουργία.

ΠΑΡΑΓΩΓΕΣ – ΒΙΝΤΕΟΠΡΟΒΟΛΕΣ
«ΧΟΡΙΚΑ» της Ζουζούς Νικολούδη- 1ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας 1995- Ειδικό Βραβείο Επιτροπής στον 8° Διεθνή Διαγωνισμό Video Dance. Σκηνοθεσία: Τάκης Χατζόπουλος

ΕΚΘΕΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ «NELLY’S Σώμα και Χορός» σε συνεργασία με το Μουσείο Μπενάκη.

ΧΟΡΕΥΤΙΚΟ ΣΟΛΟ ΟΜΑΔΑ ΕΔΑΦΟΥΣ «Μνημείο» Χορογραφία: Δημήτρη Παπαϊωάννου, 3° Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας 1997. Σκηνοθεσία: Τάκης Χατζόπουλος.

Εκπομπή ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ «Ζουζού Νικολούδη», σκηνοθεσία: Τάκης Χατζόπουλος.

Εκπομπή ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ «Η παράδοση του σύγχρονου έντεχνου χορού στην Ελλάδα», σκηνοθεσία: Τάκης Χατζόπουλος. Εκπομπή – Αφιέρωμα: Καλαμάτα «Χορός και Πόλη», σκηνοθεσία: Βαγγέλης Παπαδόπουλος.

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΕΚΘΕΣΗΣ

Γενικός Συντονισμός: Άννα – Βασιλική Καραπαναγιώτου, αν. προϊσταμένη ΛΗ΄ ΕΠΚΑ. Μουσειολογική Μελέτη: Μαίρη Τσουλάκου, αρχαιολόγος ΛΗ΄ ΕΠΚΑ, Πένυ Τσακανίκου, αρχαιολόγος ΛΗ΄ ΕΠΚΑ. Αρχιτεκτονικός Σχεδιασμός – Μουσειογραφική Μελέτη: Χρυσαυγή Ιορδανίδου, αρχιτέκτων μηχανικός. Εποπτεία Μουσειογραφικής Μελέτης: Δήμητρα Πίκουλα, προϊσταμένη Τμήματος Αρχαιολογικών Έργων ΛΗ΄ ΕΠΚΑ. Διάρκεια έκθεσης: 20 Ιουνίου – 30 Σεπτεμβρίου 2014 (με την καταβολή αντιτίμου για την είσοδο στο Μουσείο, θα εξασφαλίζεται και η επίσκεψη στην έκθεση). Ώρες λειτουργίας: Τρίτη – Κυριακή 8.00 – 20.00, Δευτέρα 13.30 – 20.00.


Πηγή : tharros news

Αντίδραση από Τριφυλία για τα πρόστιμα Τατούλη

Δικηγόρο όρισε την Παρασκευή ο Δήμος Τριφυλίας για να προσβάλει την απόφαση του περιφερειάρχη Πέτρου Τατούλη ο οποίος έριξε πρόστιμα στο δήμο για τους βιολογικούς καθαρισμούς Κυπαρισσίας και Φιλιατρών.

Η απόφαση για ορισμό δικηγόρου ελήφθη στη χθεσινή συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής, με τον δήμο να δείχνει ότι είναι αποφασισμένος να μην αφήσει έτσι το νέο πρόστιμο που του ήρθε από τον περιφερειάρχη, καθώς δεν είναι η πρώτη φορά που γίνεται κάτι τέτοιο για περιβαλλοντικά ζητήματα.

Να σημειώσουμε ότι ήδη την ενόχλησή του για τα πρόστιμα της Περιφέρειας έχει εκφράσει και ο ίδιος ο δήμαρχος Κώστας Κόλλιας και η χθεσινή απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής δείχνει ότι ο δήμος κάνει ένα βήμα παραπέρα απέναντι στην Περιφέρεια. Τα τελευταία πρόστιμα που έπεσαν αφορούσαν τον βιολογικό Κυπαρισσίας για τον τρόπο διάθεσης της λυματολάσπης η οποία καταλήγει στη χωματερή στο Αλιμάκι, για το γεγονός ότι η πόλη δεν έχει πλήρες ξεχωριστό δίκτυο ομβρίων και λυμάτων, αλλά και για τον βιολογικό Φιλιατρών αφού κατά τον έλεγχο που είχε γίνει δεν είχε εγκεκριμένους περιβαλλοντικούς όρους.

Πάντως απορίας άξιο είναι αν ο δήμος μπορεί και αν θα κάνει τις απαραίτητες παρεμβάσεις και εργασίες ώστε τα πρόστιμα αυτά να μην επαναληφθούν στο μέλλον.

Κ.Μπ.


Πηγή : eleutheria online

Αγανάκτηση γονέων στο 1ο νηπιαγωγείο Κυπαρισσίας

ΤΗΝ πλήρη αντίθεσή τους στην υποβάθμιση και λειτουργία ζωνών στα Νηπιαγωγεία με..συνέπειες για γονείς και νήπια εξέφρασαν γονείς του 1ου Νηπιαγωγείου Κυπαρισσίας που προχώρησαν σε συλλογή υπογραφών έξω από το κτίριο εκφράζοντας την αγανάκτησή τους για τις αλλαγές που ζητούνται με...την αρωγή του Δήμου.

Ο εκπρόσωπος των γονέων κ. Διονύσιος Βίγλιαρης μίλησε για την πάγια θέση των γονέων λέγοντας ότι άλλαξε η κατανομή ζωνών στη Κυπαρισσία με αποτέλεσμα να μείνουν λιγοστά σχολεία στο σχολείο με αποτέλεσμα να κλείσει μέσω υποβάθμισης του. Στο κείμενο αναφέρει ότι καταγγέλλουν την Επιτροπή Παιδείας του Δήμου Τριφυλίας, τον Προιστάμενο Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης του Νομού και κάθε άλλο εμπλεκόμενο φορέα, θεωρώντας ότι είναι άδικη η κατανομή ζωνών στα 3 Νηπιαγωγεία, προσθέτοντας ότι "ποια συμφέροντα εξυπηρετούνται με το να στοιβαχθούν παιδιά σε μια μόνο αίθουσα κουζινάκι στο 2ο Νηπιαγωγείο, την ώρα που υπάρχει το διώροφο κτίριο κληροδότημα της κας Κούλας Ιωαννίδου και καλύπτει ανάγκες περισσότερων νηπίων αν χρειαστεί με 2 μεγάλες αίθουσες, κήπο και χώρο παιχνιδιού" προτείνοντας μάλιστα να φοιτήσουν νήπια στο σχολείο που μπορεί να εξυπηρετεί περισσότερα από 70 παιδιά.

ΤΟ ΚΛΗΡΟΔΟΤΗΜΑ ΕΞΥΠΗΡΕΤΕΙ ΚΑΙ ΤΙΣ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ

Καταλήγοντας μίλησε για ένα κληροδότημα που δεν κοστίζει στο Δημότη και διαθέτει όλες τις ανέσεις ενώ εκτίμησε ότι αν απαξιωθεί οι κληρονόμοι θα ζητήσουν την επιστροφή του αφού μπορεί να λειτουργεί μόνο ως Νηπιαγωγείο. Ζητούν μάλιστα το θέμα να έρθει στο επόμενο Δ.Σ. με το κτίριο να δουλεύει από το 1988, ενώ μπορούν να εξυπηρετηθούν οι επόμενες γενιές με τον καλύτερο τρόπο...

ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΠΟΖΙΚΑΣ.


Πηγή : radio 936